Gondolatok

Halál

Beszélgettem valakivel, aki azt mondta, hogy a halál utáni nagy Semminél neki még a Pokol is elviselhetőbb. Én erre azt feleltem, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a Paradicsom jobb mint a Semmi. Egyszer álmodtam a mennyről, és nagyon hasonlított a mi világunkra. Valószinű a Föld a lehető legjobb mennyország az összes lehetséges mennyország közül.

Csak mikor az ember megöregszik, akkor tudja figyelmen kívül hagyni az emberi nyáj véleményét és eltekinteni a jövőtől… mert egyedül marad formálódó, közeledő halálával, és a halál nem lát, nem hall, tehát nem kell hogy tetsszen neki. Azt mondhatja és csinálhatja, amit akar.

A halál olyan, mint a költözés. A bölcs ember jobb lakást választ az előzőnél.

gondolkodó fiúBölcsesség

A bölcsességet nem lehet tanulni. A tudás segít boldogulni az életben, a bölcsesség jelentőséget ad neki.

Szerintem a bölcsesség nagyrészt nem abban nyilvánul meg, hogy nehéz kérdésekre tud választ adni, hanem abban a képességben, hogy nem tesz fel olyan kérdéseket, melyekre semmi esély sincs feleletet kapni.

A bölcsesség kezdete Isten félelme. A bölcsesség kezdete mindig valamilyen félelem: a haláltól, vagy az élettől való félelem (bár lehet hogy mindkettő ugyanaz).

Nagy hibát követett el Salamon, mikor bölcsességet kért. Minél bölcsebb és érzékenyebb valaki, annál többet fog szenvedni életében.


Hit

A hit olyan mint a vékony jégen járás: egy ember át tud menni rajta, de a tömeg alatt eltörik, és a mélybe süllyednek… Francis Bacon

Az az Isten, aki lehetővé teszi, hogy létét bebizonyítsák, bálvánnyá válik.

Az Istenbe vetett hit lényege, úgy viselkedni, mintha létezne.

Minden ember szabadon kell hogy megválassza hitének alapjait, mely hitet csakis és kizárólag gyümölcsei alapján lehet megítélni.

Boldogság

Azok a boldog emberek, akiket nem ismerünk eléggé. Ha közelebbről megszemlélhetjük őket, kiderül a turpisság. “Hallottam, hogy van egy boldog ember. Talán valahol Ausztráliában.”

A boldogság pillanatai nagyon rövidek (egy óra, kettő, talán egy nap). Ha valaki három napig, vagy tovább egyfolytában boldog, az vagy beteg, vagy eltitkolnak tőle valamit. Egy teljes életen át tartó boldogság? Nem logikus. És ne felejtsük el, hogy a végső számlát az út végén nyújtjuk be. Valaki azt mondta: Ne hívd az embert boldognak halála napjáig. Sigmont Freud szerint: “A boldogság ötlete nincs benne a teremtésben”.

Más

Az ember lényege: vágyak és kívánságok (Spinoza)

Ha haragszom, csak mások ostobasága miatt büntetem magam…

Jeruzsálem Európa igazi szíve. Csodás szív, mely a testen kívül van.

Ki nem állhatom a középszerűséget, de ez nem azt jelenti hogy szélsőséges volnék. Szerintem csak a szamarak mennek az út közepén.

A megértés az egyetértés kezdete.

Gondolatok” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. Az jár a fejemben, hogy még nem futottál össze dr. Juval Hararival. Meg az, hogy (saccperkábé) érdekelne.

  2. Hűha! Már majdnem egy síkon vagyunk. Be kár, hogy nincs időm ezeket, az én fejecskémben is kipattanó gondolatokat néha lapra vagy laptopra vetni.
    Vagy egy hasonló gondolkozású rabbi előadásait én is szívesebben hallgatnám.
    Nos nálam a bölcsesség kezdete a félelemtől való félelmet jelentené, ami a szamarakat illeti, sztem a legbölcsebb állat mindannyiunk közül. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.