Kétnaponta új utód

Sokan rácsodálkoznak hogy szüleimnek már 40 unokája van, pedig a nemrég elhunyt Elyashiv rabbinak jóval több –kapaszkodjatok meg- mintegy 1400 leszármazottja volt, ezek között hat szépunoka (az unoka dédunokája). Egyik rokona elmondta, hogy rengetegen nem ismerik egymást, és maga a rabbi is a legtöbbről még csak hírből sem hallott. Azt sem vette észre (helyesebben eltitkolták előle) hogy tavaly, a hat gyereke közül utolsóként életben maradt lánya is meghalt.

Közismert az ortodox zsidók demográfiai ereje, különösen, mikor “a nemzedék Nagyjáról” van szó, akinek tetejébe különösen hosszú élet adatott. A rabbi halála után egy ortodox híve büszkén, és némi gúnnyal, úgy fogalmazott, hogy a litván vezető 102 évesen akkor hunyt el, mikor 1400 gyermekét ölelte, ezzel szemben az átlag világi “két gyereket és egy kutyát” hoz a világra. Egy másik meg azt mondta, hogy a vallásosak és a világiak között “mennyiségileg és a minőségileg is óriási a különbség”.

A rabbi családjában nem tudják feltérképezni a rengeteg ágat, de azt megerősítették, hogy gyerekeinek, unokáinak, dédunokáinak, ükunokáinak és szépunokáinak a száma tényleg 1400 körülire tehető. “A családon belül olyan sok törsz és altörzs van, hogy lehetetlen mindenkit számon tartani. Sokszor előfordul, hogy valami vadidegen odajön hozzám, és közli hogy ő az unokatestvérem”.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az askenáz ortodoxok litván tábora megosztott és különböző táborokból áll, ami nyilván jelentősen gátolta a család egységét és koherenciáját. Jeruzsálemben nem ismerik el a Bnei-brak-iakat, míg azok ugyanígy semmibe veszik a Jeruzsálemieket.

Az egyik leszármazottnak elképesztő statisztika van a tarsolyában: “Számításaink szerint minden héten születik 2-3 újabb családtag, és ha a rabbi még élt volna vagy 3-4 évet, elérhette volna a 2000, vagy ennél több családtagot. A családi házasodók átlagos életkora 17.5 év.”

Nehéz hinni az adatoknak? A számítás roppant egyszerű: ha feltételezzük, hogy minden családban átlagosan hat gyerek van, akkor: 6 (gyerek) X 6 (unoka) X 6 (dédunoka) X 6 (ükunoka) – összesen mintegy 1300 családtag.

A második generáció neveit, adatait szinte minden családtag kívülről tudja, a harmadikat már nehezükre esik követni, a negyediknél meg már végképp elvesznek az útvesztőben.

Az ortodoxoknál az egyik érdekes jelenség, az egy generáción belüli nagyon nagy korkülönbség. Mivel a legtöbb nő maximálisan kihasználja a szaporodási képességét, sokszor akkor szülik a legkisebb gyerekeiket, mikor nagy fiaik és lányaik már maguk is szülők, így olyan helyzet áll elő, hogy unokáik idősebbek a gyerekeiktől.
A rabbi családjában ez a jelenség még intenzívebben jelentkezett. Egy példa: Néhány hónappal ezelőtt ment férjhez a rabbi legfiatalabb unokája, míg egy másik ágon az idős rabbinak 6 szépunokája született. Ez azt jelenti, hogy a körülbelül 20 éves fiatalasszony egyik unokatestvérének már dédunokái vannak…

Szaporodjatok és sokasodjatok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.