Nincs idő

joshua-bell-metroHideg januári reggel volt amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ezalatt az idő alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson, legtöbben a munkahelyükre igyekeztek a csúcsforgalomban.

Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nő dobta bele a hegedűtokba anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett.

Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta, de a kisfiú közben végig hátrafelé kukucskált. Ugyanez más gyerekkel is megtörtént, kivétel nélkül mindegyik szülő továbbvezette őket.

A 45 perces előadás alatt csak 6 ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából 20-an adtak pénzt, de közben le sem lassítottak. Összesen $32 gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt, senki sem gratulált.

A járókelők nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait 3.5 millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy teltházas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan
$100-ba kerültek.

Ez igaz történet! Joshua Bell álruhás metróbeli fellépését szociológiai kísérletként a Washington Post szervezte. Azt vizsgálták, hogy egy hétköznapi környezetben egy alkalmatlan időpontban vajon felismerjük-e a szépséget, megállunk-e hogy befogadjuk, és értékeljük-e a tehetséget egy váratlan helyzetben.

A kísérlet eredményének egyik lehetséges következtetése: ha nincs időnk arra, hogy megálljunk és hallgassuk a világ egyik legjobb zenészét a zenetörténelem legvirtuózabb darabjait játszani, vajon mi minden más mellett megyünk el észrevétlenül ugyanígy nap mint nap.

Nincs idő” bejegyzéshez 6ozzászólás

  1. Ez így van, ugyanakkor azt is mondhatjuk, hogy nincs kapacitásunk minden széppel érintkezni, melyek lehetőségként ott vannak. Lehetnék óriási figyelemmel itt a suliban minden gyerek felé, de fizikai képtelenség egységnyi időben annyi gyerek problémáját kezelni. Egy este elmehetnék 10 kiváló koncertre, de ha egyre elmegyek, 9-ről fájdalmas módon lemaradok. Rengeteg értékvesztés történik. Persze, a példa sarkított. Klasszikus, hogy Jézussal kapcsolatban ugyanígy viselkedhetünk, mert a világ legjobb hegedűse és hegedűje szintén kimagasló érték. Szóval, lehet olyan találkozás, ami miatt azonnal félre kell rakni mindent.

  2. Peti nem találom sehol az email – címed, lenne egy megbízásom a számotokra.
    Mazel Tov a fiatoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.