Az én zsidóságom

Miért szeretem Ruth-ot, Esztert viszont nem? Miért metéltettem körül a fiaimat, és hagytam abba a templombajárást? És miért akarok egy kis poklot a mennyben?

 

Domináns zsidóságélményed: Állni a vécében és nézni, hogy körül vagyok metélve. A szüleim minden kényszer híján metéltek körül, én is minden külső előírűs nélkül tettem ugyanezt mindkét fiammal. Minden valószínűség szerint, ha kényszerítettek volna, nem szabadultunk volna meg az előbőrünktől.

 1. Melyik bibliai személyiséggel találkoznál szivesen, és mit mondanál neki? Ábrahám ősapánkkal, hogy megmondjam neki, hogy mit gondolok róla, és arról, hogy felháborító módon beleegyezett a fia feláldozásába.
 2. Melyik parancsolat tetszik? “Ne kívánd…”, mert ez a parancs a szívben van, láthatatlan, senki nem tudja, hogy megtartod-e, vagy sem, csak te magad.
 3. Mit mondott Mózes Istennek, miután a Sínai hegyen átvette tőle a törvénytáblákat? Szerintem túl sok a tíz parancsolat, tehát nyilván azt mondta neki “talán lehetséges –mert nagyon kívánatos-, hogy kevesebbel is megelégedhettünk volna”.
 4. Yom kipurkor a zsinagógában vagy, otthon böjtölsz a számítógép előtt, vagy könnyvel a kezedben, estleg minden a szokásos hétköznapi módon folyik? Yom kipurkor élvezem a csendet magam körül. Bárcsak lenne még néhány ilyen nap, nem a böjt, hanem a gondolatok miatt.
 5. Mikor imádkoztál utoljára, vagy voltál a zsinagógában? Talán 30 évvel ezelőtt, mikor a gyerekeim még kicsik voltak, és szerettem volna, hogy megismerjék a zsinagógát és tudják, hogy mi az az imádság. Miután nem szép dolgokat hallottak ott az apjukról, nem mentek többet.
 6. Rabbi, vagy vallásos ember, akit különösen tisztesz: Én minden rabbit és vallásos embert tisztelek, aki mint magánember fordul hozzám, és nem mint az egy élő Isten különleges földi küldötte.
 7. Hogy néz ki a te menyországod? Remélem, hogy az én menyországomban lesz egy kis pokol is –nem túl sok-, mert anélkül túl unalmas lenne.
 8. Mi szerinted a legfinomabb zsidó étel? Nem tudtam, hogy van “zsidó étel”. Talán vannak ételek, melyeket bizonyos zsidók különlegesen is szeretnek –ez sem biztos-, de ez a tény nem teszi a töltött halat, vagy a sóletet “zsidóvá”.
 9. Mit törölnél ki a zsidó naptárból? Csökkenteném a gyásznapokat. A gyászoláshoz és az emlékezéshez nincs feltétlenül szükség különleges napokra.
 10. Melyik zsidó ünnep a kedvenced? A pünkösd, mert a Tórában Ruth könyvét szeretem a legjobban. Tetszik az ötlet, hogy éppen egy betért moábita lett kiválasztva, hogy a zsidók ősanyja legyen.
 11. Melyik bibliai történetet nem kedveled? Eszter könyvét. A mai napig nem tudom megérteni, hogy miért kell a zsidók örömének a pogányok lemészárlásához kapcsolódnia.
 12. Mit kérsz Istentől? Nincs kérésem Istentől, mert az én istenem nem nyilvános panaszláda. Isten bennem van, és minden amit kérek tőle, gyakorlatilag magamtól kérem.

(Interjú Yossi Sarid-dal, a volt izraeli oktatási miniszterrel. Megjelent a Ynet-en. Fordította: frankpeti)

Az én zsidóságom” bejegyzéshez 6ozzászólás

 1. Csak a végén derült ki, hogy nem Rólad van szó és csak a címben kiemelt részekkel értesz egyet!? Miután olvasás közben elhatároztam, hogy válaszolok és kérdéseket teszek fel, most már csak ez maradt megjegyzésként: nekem M.o.-n élőként -és akit másként neveltek- vannak problémáim ill. megválaszolatlan kérdéseim, de Peti neked se könnyű?

 2. Péter: nagyon hasonló a gondolkodásom
  Kati: nekem nincsenek kérdéseim, mert mások válaszai sosem elégítettek ki, így végül beértem a sajátjaimmal, amikkel egész jól elvagyok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.