Atombiztos béke

Az izraeli társadalom nem igazán ismeri a Zichron Yaakov-i különleges, zárt, izraelbarát német keresztyén közösséget. Ritka bepillantás következik a közösség által alapított vegyivédelmi gyárukba.

noach_arkA napi sokezer autós, aki Paradise-ból Zichron-ba utazik a kanyargós úton, kék kaput láthat az út mellett, ami mögött nagy betonépület bújik meg. A környék lakói közül csak kevesen tudják, hogy a szürke tömb néhányszáz, már több mint 40 éve az országban tartózkodó, zárt közösségben élő izraelbarát evangélikus keresztyén életművének ad otthont. A zsidó újév apropóján (jóvoltamból!) most bepillantást nyerhettek ebbe a különleges gyárba.

A “Tevat Noach”, vagy Noach’s Ark (Nóé bárkája) nevű gyár tömegpusztító fegyverek elleni kollektív védelmi  rendszereket gyárt [ABC-fegyverek: atom- (angolul: Atomic), biológiai (Biological) és a vegyi (Chemical). Néha az „atom-” helyett a nukleáris (Nuclear) kifejezést használják, ekkor a rövidítés: NBC]. A gyár a “Beth El”-hez (Isten háza), elmondásuk alapján az Ó- és Újszövetségben is -mindenféle magyarázatok és toldalékok nélkül- hívő cionista keresztyénekhez tartozik. A közösség tagjai Zichron Yaakov-ban és Benyamina-ban laknak, a zsidó népben Isten választott népét látják, és az “áldott, aki Izráelt áldja” bibliai vers szellemében cselekednek. A zsidó nép –akiktől hitüket kapták- szeretete és tisztelete miatt döntöttek úgy, hogy Izraelben fognak élni.

A ma körülbelül 500 tagot számláló közösséget az 1963-ban Németországból Izraelbe érkező és itt letelepedő Emma és Elza Berger nővérek alapították. Az első időben az alapítók szűk köre kizárólag önellátó mezőgazdasággal foglalkoztak, és csak a hetvenes években alapították a gyárat.

beyt_elA sok ismeret és tapasztalat amit a gyár 30 éves működése során a levegő kezelésében és szűrésében szerzett, e szakterületen a világ egyik vezető vállalatává, és nemzetközileg elismert szaktekintéllyé tette. A cég szakmai tanácsadást, képzést, és irányadást nyújt polgári és kormányintézményeknek Izraelben és az egész világon, és ma ő a levegőszűrő, valamint a vegyi-, biológiai-, és atomvédelmi berendezések fő beszállítója az izraeli hadseregnek, a védelmi minisztériumnak, a Raphael-nek, a miniszterelnöki hivatalnak, a NATO-nak, a singapúri kormánynak és további több mint 40 különböző ügyfélnek és országnak. A közösség 250 tagján túl további 250 izraelit is alkalmaz a gyár.

A csoport tagjai városi kibucban élnek. Életük szerénységre, az Istenbe vetett erős hitre támaszkodó teljes egyenlőségre, kemény munkára, és a kevéssel való megelégedésre alapozódik. A közösség zárt gazdaságként önellátásra termeli a legtöbb termékét: van saját kenyér és pékáru-sütödéjük, asztalosműhelyük, fém-/esztergályosműhelyük, varrodájuk és egyéb üzemeik.

[singlepic=1412,320,320,,right]A csoport tagjai teljesen el vannak zárva a külvilágtól, és a maguk zárt világán kívül nincs rájuk hatással szinte semmi külső dolog. Nem olvasnak újságot, nincs náluk tévé, rádió,vagy  internet, csak a velük dolgozó izraeliektől kapnak némi információt a külvilágról. Ami a legkülönösebb, hogy a közösség hiszi, hogy a jövőben Góg és Magóg háború fog kitörni, ami óriási pusztulással fog járni, és ezt az izraeli zsidókon kívül csak egy nép fogja túlélni, és hogy elnyerjék ezt a jogot, úgy döntöttek, hogy segítenek az itt élő zsidó népnek.

Annak ellenére hogy erősen vallásosak, a közösség tagjai ügyelnek arra, hogy a keresztyénség semmi külső jelét ne használják. Nincsenek templomaik, papok, keresztek, közös imádságok, csak személyes imádságok. A pihenőnapjuk – a Tórai parancsnak megfelelően- szombaton van. A közösség vénei igazgatótanácsként is funkcionálnak és ők döntenek az üzleti ügyekben és a közösségi élet dolgaiban. A tagok csak egymás között házasodnak, és egészen a mai napig nem fordult elő, hogy valaki kiházasodott volna. A gyülekezet megértő azokkal szemben, akik ott akarják hagyni ezt az életformát, és lehetőséget adnak nekik a távozásra, de ilyen állítólag csak egyszer fordult elő.

“Mi nagyon szeretjük a választott népet” mondja a kereskedelmi igazgató “és köszönjük nektek, hogy lehetőséget adtatok arra, hogy békében élhessünk itt. Megpróbáljuk megmutatni a velünk dolgozó izraelieknek, hogy nagyon szeretjük őket, örülünk, hogy velünk vannak, és nem csak anyagi okok miatt vettük őket fel, hanem igazi emberszeretetből. Egyébként nagyon meghatódtunk, mikor néhány évvel ezelőtt izraeli személyigazolványt és állandó letelepedési engedélyt kaptunk.

“A közösség nevében egész izrael népének boldog (zsidó)új évet kívánok, valamint azt,  hogy soha ne legyen szükség az itt gyártott termékeinkre, és hogy mindenki elfogadja azt az igazi békét, amit a Bibli kínál.”
Ámen

A gyár honlapja: http://www.noachark.co.il/index.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.