Kedvencem a teremtés

Nemrég volt itt egy szavazás, melynek során arról kérdezték az embereket, hogy mi a kedvenc bibliai történetük. Ez lett az eredmény:

teremtés

1- A világ teremtése – 21%
2- József és testvérei – 20%
3- Az egyiptomi kivonulás – 13%
4- Izsák feláldozása – 10%
5- A Tóraadás – 10%
6- Nóé bárkája és az özönvíz – 7%
7- Ádám és Éva az édenben – 7%
8- A kémek története – 6%
9- Bábel tornya – 4%
10- Az aranyborjú – 2%

Kicsit furcsa, hogy olyan szép sztorik, mint Ruth és Eszter története, Dávid és Góliát, Sámson és Delila, Dávid és Bat Sheva, Jákob és Ézsau, az aranyborjú mögé szorultak.

Az is kiderül a kutatásból (amit a felnőtt zsidó és héberül beszélő lakosság körében végeztek), hogy a megkérdezettek 53%-a szerint a bibliai események valóban megtörténtek, 32% szerint nem valószínű a történetek valósága, de ez nem számít, mert így is sokmindent lehet tanulni belőlük, és 13% vélte úgy, hogy ezek csupán folklór történetek, melyeknek nincs semmi közük a valósághoz.

Arra a kérdésre, hogy olvasnak-e a gyerekeiknek bibliai történeteket, a megkérdezettek 26%-a felelte azt, hogy nagyon fontosnak tartják a gyerekek zsidó hagyományra és kultúrára tanítását, az emberek 22 százaléka ritkán olvas ilyen történetet a gyerekeinek, és 15% soha nem olvas nekik bibliai elbeszéléseket. A válaszolók 11%-ának egyáltalán nem szokása felolvasni a gyerekeinek semmit, vagy nincs is gyereke.

Én az utolsó csoport első feléhez tartozom.

Magi rajzai a teremtésről >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.