Zsidó biztonság

zsido biztonsag mezoEgy ma nyilvánosságra került közvéleménykutatás szerint az izraeli zsidók 77 százaléka gondolja azt, hogy a zsidóknak izraelben a legbiztonságosabb az élete, és csak 10% szerint biztonságosabb máshol.

Elég ostobának tűnik az efféle véleménykutatás, hisz tényekről nincs mit vitatkozni: zsidóként Izraelben van a legnagyobb esélyed háborúban, esetleg terrorban elveszteni életedet, vagy egyes testrészeidet. Igaz, hogy az ország fennálásának 60 éve alatti 30.000 áldozat jóval kisebb, mint a holocaust alatti 6.000.000, de ha csak a jelent nézzük, akkor a napi kábé 1 halott jóval több, mint bárhol másutt (nem számoltam itt a természetes halált halókat, a balesetekben eltávozókat és a bűnügyi gyilkosságok áldozatait).

Más kérdés persze, hogy ha a biztonságosabb élet reményében mindenki eltávozna innen, akkor előbb utóbb megint lenne egy hatmilliós holocaust, tehát végül mégiscsak itt a legbiztonságosabb, még akkor is, ha atomháborúval fenyegetnek minket. Vagány kis hadseregünk van, ami majd jól megvéd minket, ha meg mégsem, akkor is jobb a saját koncentrációs táborodban elpusztulni, mint a máséban.

Nem beszélve arról, hogy a válaszolók közül sokan hozzátették, hogy döntően nem a fizikai biztonság a legfontosabb nekik, hanem a szabadságérzet, aminek a hiányában a fizikai létnek nem sok értelme van.

zsido biztonsag mezo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.